Руденко С. Класифікація понять як концептуальна основа визначення термінологічних полів в українській підмові харчування та торгівлі / Світлана Руденко, Лариса Сапожнікова // Вісник Нац. ун-ту «Львівська політехніка». Серія «Проблеми української термінології». – Львів: Вид-во Нац. ун-ту «Львівська політехніка». – 2004. – № 503. – С. 97–103.
УДК 8'276.6; 642,5(477);658∙6(91477)
Світлана Руденко, Лариса Сапожнікова Харківський державний університет харчування та торгівлі
КЛАСИФІКАЦІЯ ПОНЯТЬ ЯК КОНЦЕПТУАЛЬНА ОСНОВА ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНОЛОГІЧНИХ ПОЛІВ В УКРАЇНСЬКІЙ ПІДМОВІ ХАРЧУВАННЯ ТА ТОРГІВЛІ
© Руденко С., Сапожнікова Л., 2004
Досліджено класифікаційні закономірності утворення термінологічних полів, що належать до мови спеціального призначення “Харчування та торгівля”, на матеріалі лексико-семантичного утворення чай. Запропоновано власні дефініції компілятивного характеру та модель поділу концептосфери чай на термінополя, подано лінгвокультурологічні коментарі до деяких термінів, встановлено особливості їх утворення та функціонування. Визначено вплив специфіки предметної галузі на процеси використання іншомовних та питомих українських лексем.
Classification regularities of creating terminological fields belonging to the language of specific direction “nutrition and trade” on the basis of lexical-semantic formation “tea” are investigated. The authors suggest their own compelative definitions and models of dividing conceptual sphere “tea” into terminological fields, give lingual-cultural commentaries to certain terms. Peculiarities of terms creating and functioning are established. Influence of the objective branch specifics on the processes of foreign words and meaningful Ukrainian lexemes usage is investigated.
|